torstai 12. tammikuuta 2017

Kehitys kehittyy. Uutisia kalastusrintamalta

Tuulta ja myrskyä, Huovari ja Rockall makaavat Röölässä tuulensuojassa. Etelän ja eteläkaakon välistä puhaltava talvimyrsky piiskaa Saaristomerta. Kalaan ei ole mitään asiaa. Laskut ovat menneet sekaisin. Onkohan tämä jo kolmas kerta, kun lepänjuuret kastuvat? Jos näin on, niin sitten perinnetiedon mukaan tulee talvi.
Merivesi on käynyt yöllä korkealla. Kastuivatko lepänjuuret?
Merellä myrskyää ja pientä myrskyä on myös vesilasissa. Vajaat pari viikkoa merikalastusyrityksissä on eletty ns uutta aikaa, missä kalastusyritykset voivat hallita omia kiintiöitään ja aikaisempaa helpommin päättää omasta toiminnastaan.

Aikaisemmissa postauksissa on kerrottu siitä, miten maailmalla toimijakohtaiset kiintiöt ovat johtaneet alan yritysten keskittymiseen. Suomikaan ei ole poikkeus. Ei mennyt viikkoakaan, kun ensimmäiset suuret kiintiökaupat oli tehty. Pikkuhiljaa julkisuuteen on tihkunut tietoja siitä miten suurin suomalainen kalastusyritys on myyty virolaistaustaisille tahoille.

Troolari Olympos Oy ja Laguna Fishing Oy olivat uusikaupunkilaisten Lindrothin velejesten yrityksiä. He kalastivat vuosittain noin 15 miljoonaa kiloa silakkaa ja kilohailia. Kalastustoiminnan lisäksi heillä oli suuri pakastamo Uudessakaupungissa ja muutakin toimintaa maissa. Onnea veljeksille hyvistä kaupoista ja onnea ja menestystä uusille omistajille. Näin kehitys kehittyy. Kansainvälinen integraatio ottaa taas askeleen eteenpäin.

Linkki myydyn yritysryppään kotisivuille

Aika näyttää miten tästä eteenpäin, mutta tuskin tämä integtraatiokehitys tähän päättyy.

Syksyllä julkaistussa Eu parlamentille tehdyssä taustatutkimuksessa kuvaillaan kala-alan yritysten vertikaalista ja horisontaalista integraatiota muutamissa jäsenvaltioissa. Naapurimaa Viro on yksi tutkituista maista, mikä tekee tutkimuksesta erityisen mielenkiintoisen.

Tutkimuksen sivuilta kaapatussa kuvassa esitellään yhtä virolaista verkostoa. Sieltä löytyy muutama tuttu suomalainenkin nimi. Saa nähdä liitettiinkö uusikaupunkilainen hankinta tuonne jonnekin.

Linkki tutkimukseen.  Valitettavasti se on ainoastaan englanninkielinen.
Aiheesta kiinostuneiden kannattaa kyllä tuota selailla. Tanskan ja vironmalliin mennään nyt Suomessakin kiihtyvällä vauhdilla.

Suomalaisista merikalastusyhtiöistä merkittävä osa on ollut jo pidemmän aikaa virolaisessa omistuksessa. Noiden yritysten taloustiedot kertovat lähes kaikkien tehneen varsinaisia rökäletappioita viime vuosina. Ja lisää vain ostetaan. Herää kysymys, kuka ihmeessä uskoo ja sijoittaa jatkuvasti tappiota tuottavaan liiketoimintaan ja rahoittaa vielä uusia suuria investointeja? Toisaalta vanhat talouden lait kertovat, että silloin ostettava kun halvalla saa.


8 kommenttia:

  1. Miten olisi Fixit? Suomen vedet Suomen kalastajille. Silloin tosin teiltäkin varmaan jäisivät Simrishamnin keikat väliin (vaikka ei sieltä ymmärtääkseni juuri turskaa ole tullut paitsi koneremontissa).
    T: Affena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin vielä vapaammat pyyntivedet. Nythän meidät suomalaiset on suljettu Itämerelle. Ei ole mitään asiaa esimerkiksi Pohjanmerelle tai Valtamerille, ei edes Skagerrakkiin tai Kattegattiin.

      Poista
    2. Auttaako se mitään? Viittaan FB:ssä reroimaasi Antlantic Dawn-juttuun. Kiintiöistä päätetään käytännössä EU>maat>poliitikot>paikalliset, korvamerkatut byrokraatit. Jos ei ole poliittisia tms. suhteita sopivaan suuntaan...
      T: Affena

      Poista
    3. Hyvillä suhteilla on merkitystä. Niin muuttui meidänkin YKP-laki syksyllä muutaman hyviä suhteita omaavan hyväksi. Huovari ei kyllä kuulunut siihen joukkoon.

      Poista
  2. Unohtui vastata tuohon kysymykseesi investointeihin tappiota tuovalla alalle Virossa. Eihän se ole mikään länsimaisin standardeihin verrattavissa oleva kansantalous. Viro on lähinnä Venäjään verrattava ryöstötalous, jossa valtaanpäässeillä on tarve pestä rahansa puhtaaksi vaikka merivedellä...
    T: Affena

    VastaaPoista
  3. http://yle.fi/uutiset/3-9400960

    VastaaPoista
  4. se vasta kehitystä onkin kun kaikki suomesta myydään ulos. pian jopa maantiet kunhan ensin yhtiöitetään ne. sähköverkot jo meni. minulla on moottorisaha, haluaisin että valtio antaisi minulle omaa metsää. jos en itse hakkaisi voisin myydä sen ainakin. näin kiintiöiden osalta homma meni. mikä tätä kansaa ja päättäjiämme oikein vaivaa?

    hyvä sentään että tunnustetaan että keskittymiseen johtaa aluskohtaiset kiintiöt. uutisissa kalastaja kertoi saman asian. ensin ala keskittyy ja lopulta kasvanut yritys myydään viroon. lopulta suomessa ei ole omaa alkutuotantoa kalastuksessa ja kaikki ovat varmasti onnellisia kun huoltovarmuuskin on retuperällä.

    VastaaPoista
  5. syy siihen miksi troolikalastajat ottaa mieluusti vastaan aluskohtaiset kiintiöt on siinä, että nyt he voivat myydä kovalla hinnalla yrityksensä ja aluksensa ulkomaille. tämä ratkaisu vauhdittaa ulosmyymisen nopeutta. omaa silakankalastusta ei maassamme pian ole. lyhytnäköistä politiikkaa joka ei ota huomioon lainkaan jatkuvuutta. samalla kalastusala menettää ne vähätkin vaikutusmahdollisuutensa ja liitonkin toiminta käy tarpeettomaksi. saaliilla tulisi olla arvoa vasta kun se on merestä nostettu, ei 10 vuotta etukäteen aluskohtaisina kiintiöinä. itseäni asia ei kosketa mutta tuntuu vastenmieliselle tämä lyhytnäköinen ja typerä politiikka mitä maamme on pitkään harjoittanut. kalastuspolitiikan olisi pitänyt tähdätä siihen että jatkuvuus on turvattu kun nykyiset troolarien omistajat siirtyy oloneuvoksiksi. se olisi hyvin ollut turvattu ilman aluskohtaisia kiintiöitä ja edellyttämällä että aluksen ostajilla on suomen kansalaisuus jos suomen kiintiötä kalastavat.

    aluskohtaisia kiiniöitä voisi verrata korruptioon jossa valtion omaisuutta sosialisoidaan tietylle etupiirille. on tietenkin yksittäisen kalastajan oma etu omistaa kiintiöitä mutta yksittäisen kalastajan etu ei ole suinkaan sama asia kuin kalastuselinkeinon kokonaisetu. aluskohtaiset kiintiöt oli viimeinen niitti suomalaiseen kalastukseen. tulette tämän näkemään.

    VastaaPoista